Co rozumiemy przez food trucki?

restaurant-1343327_1280

W dobie XXI wieku dobry i wcale niedrogi posiłek można zjeść dziś niemal w każdym mieście i jest to zrozumiałe. Lokalnych restauracji, które mają dobre wyposażenie gastronomiczne i ciekawe menu niezależnie czy interesuje nas kuchnia grecka, czy może śródziemnomorska znajdziemy w każdym większym, czy nawet średnim mieście. W ostatnich latach na swojej popularności i to bardzo zyskały jednak tak zwane food trucki. Co w związku z tym rozumiemy przez ten termin i z restauracją jakiego typu mamy tutaj do czynienia?

Restauracja na kółkach

Najprościej takie food trucki byłoby określić jako restauracje na kółkach, a więc lokale mobilne, które znajdą się wszędzie tam, gdzie zajdzie taka potrzeba. Nie da się ukryć, że największą aktywność przejawiają one latem, kiedy to wszelkich lokalnych imprez jest naprawdę sporo i jest zapotrzebowanie na takie jedzenie. Oczywiście nie jest tu powiedziane, że w ich ofercie znajdziemy tylko i wyłącznie fast-foody. Dziś wyposażenie gastronomiczne takiego auta to wysokiej jakości urządzenia wielofunkcyjne, które pozwalają przygotować pełnowartościowe posiłki.

Nie tylko w Polsce

Zauważyć też trzeba, że food trucki to restauracje, które ogromną popularnością cieszą się nie tylko nad Wisłą. Nie można zapominać też i o innych krajach, w których ten trend rozwija się tak dobrze jak u nas, a nawet i lepiej. Dziś wyposażenie gastronomii pozwala na bardzo różnorodne menu, nawet jeśli jesteśmy o kilkadziesiąt czy nawet kilkaset kilometrów od swojej rodowitej placówki.

2 Komentarzy

  1. Ania

    Mi się jednak takie punkty kojarzą tylko i wyłącznie z fast-foodami.

  2. Darek

    Chyba słusznie, bo rzeczywiście przede wszystkim oferują one śmieciowe jedzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *