Kelner a savoir vivre

restaurant-1284365_1280 (1)

Nie da się ukryć, że kelner to jedna z najważniejszych postaci w całym lokalu gastronomicznym czy tym bardziej restauracji. Mimo wszystko wielu przedsiębiorców nie zwraca na to uwagi i takiego pracownika szuka po kosztach, co oznacza tylko tyle, że zwracają uwagę jedynie na to, ile będą musieli mu zapłacić, pomijając natomiast kwestię jego umiejętności czy tym bardziej zasad savoir vivre.

Atmosfera i czystość

Z całą pewnością kelner musi być czysty i schludny, co musi się przejawiać nie tylko w jego wyglądzie, ale także zapachu. W związku z tym musi on mieć zadbane włosy czy dłonie, a poza tym posiadać klasyczne buty i odpowiedni strój. Oczywiście do niego należy też to, aby stoły w naszej restauracji były czyste.

Obowiązki kelnera

Wbrew pozorom do obowiązków kelnera należy nie tylko podanie klientowi restauracji dania. Tych ma on o wiele więcej, a swoją pracę zaczyna on już wtedy, kiedy klient pojawi się w restauracji. Musi znaleźć mu odpowiednie miejsce, a następnie zaproponować coś z karty dań, co nie jest wcale umiejętnością aż tak oczywistą, jak się wielu wydaje. Co poza tym?

Wspomnieć tu trzeba o zasadach savoir vivre, które dotyczą wszystkich kelnerów. Otóż trzeba pamiętać o tym, aby prowadzili oni z klientami odpowiednią interakcję i nie zostawiali ich zaraz po podaniu dania. Wielu profesjonalistów to rozumie. Tym bardziej że w dużej mierze od tego zależy też i to, jakiej wysokości napiwek tacy kelnerzy dostaną. Najlepsi mogą liczyć na 10% wartości zamówienia, co w wielu przypadkach jest kwotą naprawdę wysoką.

2 Komentarzy

  1. Pamela

    Problem w tym, że wielu kelnerów zawód ten wykonuje z przypadku.

  2. Magda

    To prawda i raczej nic się tu na lepsze nie zmieni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *