Komory chłodnicze i ich zastosowanie w gastronomii

Komory chlodnicze i ich zastosowanie w gastronomii

Wyposażenie, nawet skromnej restauracji czy samoobsługowego baru, nie jest sprawą prostą. Każdy restaurator chce, aby jego lokal był wyposażony możliwie najlepiej i najmniejszym kosztem. Wszystkie pomieszczenia zaplecza kuchennego, każdy aneks i stanowisko muszą zostać wyposażone w sprzęty takie jak meble, urządzenia chłodnicze i grzejne, ujęcia wody. Jednym z urządzeń, które zyskują w ostatnim czasie znaczną popularność, są komory chłodnicze. Z czego to wynika?

Czym są komory chłodnicze?

To urządzania gastronomiczne przeznaczone do przechowywania gotowych produktów i półproduktów takich jak, warzywa, owoce, mięso, ryby, itd. Komora chłodnicza tworzy zamkniętą, ograniczoną przegrodami przestrzeń, w której utrzymywana jest stała, kontrolowana temperatura. Pozwala to na stworzenie odpowiednich warunków do przechowywania wyżej wymienionych produktów. Ciekawostką jest to, że koszt uzyskania przestrzeni chłodniczej jest niższy w przypadku komór niż szaf chłodniczych.

Wielkość komór chłodniczych

Oczywiście uzależniona jest ona potrzeb i warunków klienta. Komora chłodnicza może być zbudowana z modułów bądź zbudowana na wymiar, żeby można ją było dopasować do pomieszczania, w którym ma się znajdować. Producenci potrafią zbudować komory o dowolnej szerokości i długości, ale ich wysokość uzależniona jest od wysokości paneli, z których jest budowana. Panele mają dwa rodzaje grubości: 80 mm i 100 mm. Istnieje również możliwość stosowania ścianek działowych i budowania za ich pomocą osobnych pomieszczeń.

Montaż i konserwacja

Producenci zapewniają, że montaż ich komór jest szybki i prosty. Polega on na odpowiednim połączeniu idealnie do siebie dopasowanych elementów i można go wykonać samodzielnie, ale informują przy tym, że zazwyczaj zajmują się nim specjalnie do tego przeszkoleni pracownicy. Konserwacja, jakiej musi być poddawana komora chłodnicza, ogranicza się do utrzymania odpowiedniej sterylności. Jeśli zauważymy choćby ślady pleśni lub zauważymy jakieś niepokojące objawy, komory powinny zostać w całości i dokładnie wymyte, a następnie zdezynfekowane.  Używa się do tego specjalnie do tego przeznaczonych środków.

Komory chłodnicze ze względu na aspekt ekonomiczny są coraz częściej wybieranym elementem wyposażenia lokali gastronomicznych. Przy ich zakupie warto również zwrócić uwagę na takie parametry, jak rodzaj wykończenia komór, dostępne do nich akcesoria czy możliwość dopasowania do indywidualnych potrzeb klienta. Nie ulega jednak wątpliwości, że komory chłodnicze to wyposażenie, którego nie powinno zabraknąć w żadnym lokalu gastronomicznym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *